Google translator

Tuesday, May 29, 2012

Guanxi - osa 1

Mitä pitempään olen kiinalaista kulttuuria ja elämänmenoa seuraillut, sitä enemmän on korostunut ilmiö, jota kiinalaiset itse nimittävät termillä 'guanxi'. Suomen kielessä lähinnä tarkoitusta vastaava sana olisi ihmissuhdeverkosto, mutta tässä tapauksessa se ei terminä kuitenkaan ole täysin kattava. Jos suomen kielestä löytyisi yhteinen yläkäsite sanoille verkostoituminen, puskaradio, hyvä veli -järjestelmä sekä ystävyyssuhteet, oltaisiin jo aika lähellä. Koska edellä mainittu termi on kuitenkin todella moniulotteinen ja -sisältöinen, olen päättänyt omistaa edellä mainitulle käsitteelle kokonaisen blogitekstien sarjan. Osittain siksi, että haluan selkiyttää omaa hieman sirpaleista kuvaa siitä ja osittain siksi, että guanxi käsitteenä on olennainen ja mielenkiintoinen osa kiinalaista kulttuuria. Se muodostaa eräänlaisen ikkunan kiinalaiseen ajatteluun ja auttaa myös ymmärtämään joitain kiinalaisen yhteiskunnan ominaispiirteitä.

Käytännössä guanxi näyttäytyy ystävyys- ja ihmissuhdeverkostona, mutta se pitää sisällään paljon muutakin. Yleisesti ottaen guanxi-käsitettä voitaisiin kuvailla eräänlaiseksi YYA-verkostoksi, jossa verkoston jäsenet ovat sidoksissa toisiinsa palvelusten ja vastapalvelusten sitein. Verkoston jäsenet  hyötyvät toisitaan, mutta samalla heillä on myös velvollisuuksia suhteessa toisiinsa. Kyse ei siis ole puhtaasti ystävyyteen tms. perustuvasta ihmissuhdeverkostosta, vaan siihen sisältyy vahvasti myös vastavuoroinen hyötynäkökulma.

Guanxi-verkostoon liittyy myös edellytys siitä, että verkoston sisäisiä ihmissuhteita ylläpidetään säännöllisin yhteydenotoin, tapaamisin sekä tarvittaessa palveluksin. Tätä verkostoa pyritään myös mahdollisuuksien mukaan laajentamaan. Mitä laajempi ja kattavampi verkosto on, sitä hyödyllisempi. Toisin sanoen, mitä enemmän eri alojen ja yhteiskuntaluokkien ihmisiä omaan verkostoon kuuluu, sitä todennäköisemmin siitä on hyötyä ja apua erilaisissa elämäntilanteissa.

Ilman guanxi-verkostoa on kiinalaisessa yhteiskunnassa vaikea tai vähintään hankala toimia. Tätä tekstiä kirjoittaessani pohdin samalla sitä, missä kaikessa guanxi-verkosto on tullut esille meidän perheemme kohdalla ja yllätyin kuinka pitkä listasta tuli. Suomalaiselle "ei tartte auttaa, mä pärjään hyvin yksinkin"-mentaliteetilla varustetulle yksilölle, on guanxi-ajatteluun tottuminen jokseenkin haastavaa. Olen kuitenkin huomannut, että täällä asuessa on siihen pakko totutella, täkäläinen yhteiskunta kun toimii näillä periaatteilla.

No, lopetan tältä erää tämän jokseenkin teoreettisen pohdintani. Toivottavasti et vielä nukahtanut. Jatkossa tarkoitukseni olisikin kohtaamieni käytännön esimerkkien valossa tutkailla sitä, mitä guanxi tarkoittaa mm. työelämässä, parisuhderintamalla ja käytännössä ihan kaikessa arkielämään kuuluvassa.


1 comment:

  1. Mä en ainakaan nukahtanut, tää on todella mielenkiintoista! t. UL

    ReplyDelete