Google translator

Friday, March 8, 2013

Raskaana Kiinassa...

 Kiinalaisille raskaus ja lapsen saanti tuntuu suomalaisesta nälkökulmasta katsottuna olevan elämää suurempi asia. Siihen liittyy  monia perinteitä ja siihen aletaan valmistautua jo ennen varsinaisen hedelmöittymisen tapahtumista oikealla ruokavaliolla ja muilla elämäntavoilla, esimerkiksi alkoholista pidättäytymisellä. Raskaaksi tulon jälkeen tuntuu tulevan äidin elämä olevan täynnä rajoitteita ja kieltoja, vaikka kaikki etenisikin täysin normaalisti ja "oppikirjan" mukaisesti.

Ensimmäistä kertaa pääsin tutustumaan kiinalaisiin raskausajan käytäntöihin noin kolmisen vuotta sitten, kun odotin esikoistamme Suomessa. Aluksi monet täkäläiset raskausajan rajoitukset ja varotoimet lähinnä huvittivat ja jonkin aikaa niitä kuunneltuani ne alkoivat myös ärsyttää. Nyt toisen raskauden myötä, asuessani täällä kyseisen kulttuurin piirissä, olen kuitenkin alkanut enemmän pohtia, mistä moiset rajoitukset juontavat juurensa. Lähinnä kun noissa täkäläisiltä saamissani neuvoissa loppujen lopuksi ärsyttää se, että niitä saattaa tulla antamaan kuka tahansa, jopa täysin tuntematon ja täysin yllättäen. No joo, täytyyhän se myöntää etteivät ne omatkaan asenteeni aina ole ihan kohdallaan ja hyväähän täkäläiset neuvoillaan tarkoittavat, mutta silti tuppaavat ventovieraiden tätien ja setien neuvot käymään hermoille.

 Näitä neuvoja ei nimittäin käytännössä paljoakaan perustella niiden antamishetkellä. Neuvon kyseenalaistaminen taas tuntuu viestivän neuvon antajalle sitä, ettei odottava äiti paljoakaan välitä lapsensa hyvinvoinnista. Neuvon perusteluksi tuntuu riittävän, kun neuvon antaja on vanhempi ja kun niin on vuosikausia tehty. Suomalaisena nuoremman sukupolven edustajana tämä tuntuu lähinnä oman aivokapasiteetin kyseenalaistamiselta ennen kuin muistaa suodattaa neuvot kulttuurieroseulan läpi.

En edelleenkään pidä kaikkia täkäläisiä raskausajan neuvoja kovinkaan pätevinä tai järkevinä, mutta olen aikaa myöten oppinut huomaamaan, että niillekin löytyy järkevä selitys, kun tarpeeksi asiaa tonkii. Noh, ainakin joillekin niistä. Tähän mennessä olen itse saanut ohjeita mm. siitä, ettei raskaana saa käyttää mikroaaltouunia tai läppäriä tai muutenkaan altistaa itseään sekä lastaan millekkään säteilylle. Raskaana kannattaa siis käyttää säteilyltä suojaavaa esiliinaa. Meikkaaminen, kynsilakan ja tiukkojen vaatteiden käyttäminen on myös kiellettyä. Ei myöskään saisi imuroida, käydä saunassa tai uida. Täkäläisessä kylpylässä käydessäni jouduin allekirjoittamaan paperin, jossa sitoudun itse vastaamaan kaikista pulikoinnin minulle tai vauvalle aiheuttamista vahingoista. Hammaslääkärissä käyntini meinasi tyssätä siihen, ettei lääkäri halunnut putsata hammaskiveä hampaistani, koska sanoi putsaamisen aiheuttaman vihlonnan voivan saada aikaan keskenmenon. Viimeisin kuulemani neuvo on se, ettei raskaana voi käydä jalkahieronnassa.  Samaisella viikolla kauppareissulla tuli vastaan keski-ikäinen setä, joka ihmetteli suureen ääneen kuinka minä käyn raskaana vielä kaupassa. Väsyneenä olin jo melkein tokaista takaisin jotain "eipä se sulle kuulu.." -tapaista ennen kuin sain kieleni kuriin ja hymyilin lähinnä lammasmaisesti mutisten samalla jotain epäselvää.

Niin, kulttuurierot ja ne vieraat kulttuurit... Ne tosiaan ovat hyviä peilejä tarkastella omaa kulttuuria ja siinä ylläpidettyjä tapoja. Ne myös haastavat kyseenalaistamaan ja muuttumaan. Nähtäväksi jää, kuinka osaan näihin raskausajan neuvoihin suhtautua, jos meille vielä joskus on tulossa lisää jälkikasvua. Tällä hetkellä kuitenkin vaikuttaa siltä, ettei haastaminen ole ainakaan kovin tuloksellista näin raskauden viime metreillä hormonihuuruisena ja ryhävalaan kokoisena.

No comments:

Post a Comment