Google translator

Thursday, May 17, 2012

'ZhongGuo XiFu' ja 'HunXueEr'

Näillä nimillä tai nimityksillä minut ja Viivi on täkäläisittäin "ristitty". Vielä en oikein tiedä mitä niistä ajattelisin. Ensinäkemältä olen kiinalaisille 'WaiGuoRen' (ulkomaalainen), joista yleisesti ottaen ajatellaan olevan jotain hyötyä. Kun hoksataan, että tyttäreni ei olekaan pieni pellavapää ja että mieheni on kiinalainen muutun 'ZhongGuo XiFu:ksi' (Kiina-vaimoksi) ja olen vähän vähän lähempänä sisäpiiriä kuin hetki aikaisemmin.

Jotenkin tähän tapaan keskustelu yleensä kulkee: "Onko lapsen isä kiinalainen? Hän ei ole yhtään sinun näkoisesi, ihan kuin kiinalainen." Sitten hetken tarkastelun jälkeen todetaan hiusten kuitenkin olevan "keltaiset" ( suomalaisittain vaaleanruskeat ;) ) ja ihon valkoinen, mitä ihastellaan varsin hartaasti. Lopuksi saatetaan myös todeta kuinka fiksuja näiden 'HunXueEr:ien' (sekaveristen) kerrotaan olevan.

Emme siis ole täysin ulkomaalaisia, mutta emme täysin kiinalaisiakaan. Kuulumme jonnekin sinne välimaastoon, jossa ollaan mutta ei kuitenkaan olla.  No, onhan se mukavampi kuunnella tällaista analysointia, kuin suomalaisen adoptiouteluja tai piilorasistisia kommentteja ulkomaalaisten suomalaisista vaimoista. Silti en ole täysin varma siitä, mitä näiden kiinalaisten kommenttien takana loppujen lopuksi on.

Joskus ulkomuodon avulla löytää kaivatun keskustelukumppanin ja joskus sitä haluaisi vain sulautua massaan ilman sen kummempia kommentointeja. Suo siellä vetelä täällä.


2 comments:

  1. Kiina-vaimo ja sekaverinen! Kulttuurissa on eroa, täällä varmaan (ainakin nykyään) pidettäis vastaavien lempinimien keksimistä rasistisena ja vallan joutuis lynkatuks jos sellaisia keksis.. mutta eihän ne toisaalta oo, ne on vaan kuvailevia. Aina on oltava joku laatikko tai yleisotsikko, jonka alle ihmisen voi laittaa että siihen osaa suhtautua.. Toi Kiina-vaimo on oikeastaan aika hauska. Monen maan kansalainen ja kumminkin aina jossain siinä välissä. Lentokonekansalainen.

    ReplyDelete
  2. Jep, jep... Varmaan riippuu myös aika lailla millä äänensävyllä nuo nimkkeet lausutaan :). Onhan se niin ettei sanat sinänä ole rasistisia, vaan ne merkitykset, joita ihmiset sanoille antaa.

    ReplyDelete